Lue tuoteselosteet!
Elintarviketeollisuushan tavallaan vedättää meitä kuluttajia koko ajan. Tuotteista tehdään säilöntä- ja lisäaineiden avulla mahdollisimman pitkään säilyviä ja edullisia valmistaa mahdollisimman karsituilla raaka-aineilla. Toki tuoteturvallisuus on avainasemassa ja kun massalle valmistetaan niin tuotteiden täytyy läpäistä tiukat seulat. Ja kaikki tuotteeseen lisätyt aineet täytyy mainita tuoteselosteessa eli siltä osin tilannehan on läpinäkyvä. Tai no melkein. Hyvin harvat kuluttajat lukevat tuoteselosteita ja ostavat vehnällä täydennetyt ruisleipänsä hymyssä suin. Samoin lisätty suola ja sokeri ovat usein harmaata aluetta.
Lyhyesti sokerista
Sokeri ON koukuttava. Ihan sama mitä mediassa yritetään väittää. Ihan samoin kuin ihminen tottuu suolaiseen makuun niin kyllä se makuaisti tottuu erilaisiin makeusasteisiinkin. Sokeria lisätään jopa lihapulliin ja maksamakkaraan. Sokeri väsyttää ja aiheuttaa nopeita energiapiikkejä kunnes taas iskee väsymys ja kierre on valmis. Sokerin syönti tutkitusti myös lisää ruokahalua ja näin ollen lisää lihomista. Sokeri alentaa kehon hyvän HDL-kolesterolin määrää, lisää huonon LDL-kolesterolin määrää, vaikuttaa veren rasva-arvoihin ja aiheuttaa matala-asteista lievää tulehdusta. Ikävintä on se kun lapsille syötetään todella sokeripitoisia jugurtteja ja muroja ja suurin osa energiasta saadaan sokerista.Sokerin monta eri nimeä
Sokeri voidaan ilmoittaa monella eri tapaa ja kannattaa tosiaan lukaista tuoteseloste läpi. Hyvä muistisääntö on että tuoteselosteessa ainesosat ovat suuruusjärjestyksessä.- Sakkaroosi
- Ohramallas
- Melassi
- Isoglukoosi/glukoosi-fruktoosisiirappi eli maissisiirappi
- Glukoosi/dekstroosi eli rypälesokeri
- Fruktoosi eli hedelmäsokeri
- Mallassokeri eli maltoosi
- Laktoosi eli maitosokeri
- Glukoosisiirappi eli tärkkelyssiirappi
- Inverttisokeri
- Vaahterasiirappi
- riisisiirappi
- muscavado
- ruokosokeri
- galaktoosi
Karrageenia ei kiitos!
Uusin tuttavuus lisäainekavereista oli itselleni karrageeni. Olen vältellyt maitotuotteita, mutta silloin tällöin etenkin kylässä on tarjolla juustoja tai kermaherkkuja. Muutama päivä sitten söin kahvipöydässä gluteenitonta kääretorttua jossa oli kermaa ja rahkaa. Illalla vatsa oli taas kipeä ja aloin jälleen kerran mietiskellä syötyjä syyllisiä. Sain vinkkiä että kermassa todennäköisesti lisättynä ollut karrageeni voisi olla syyllinen. Tässä tapauksessa en nyt tietenkään tiedä oliko kermassa karrageenia, todennäköisyys on kuitenkin suuri. Aloin kuitenkin etsiä tietoa tästä lisäaineesta ja alkoi jälleen kerran harmittaa. Karrageeni valmistetaan merilevästä ja näin ollen sen käyttö sallitaan myös luomutuotteissa. Vaikka se tulee luonnosta käy se läpi pitkän prosessin ennen päätymistään lautasellemme. Karrageenia käytetään hyytelöimisaineena esimerkiksi: hilloissa, kermoissa, jäätelöissä, hammastahnoissa sekä soija- ja muissa kasvikermoissa. Karrageenilla ei ole ravinto-arvoa ja sen on todettu aiheuttavan tulehdusta, vatsavaivoja ja jopa syöpää. Karrageenin yhteyttä Chronin taudin ja IBS:n (irritable bowel syndrome) eli ärtyvän suolen oireyhtymän syntyyn on tutkittu. Ja tätä meille tuotettaviin ruokiin lisätään :(Myöhemmin löysin tätä lisäainetta (E407) kotoa löytyneestä Karan Kookoskermastakin. Okei olin bongannut että tuote sisöltää joukon lisäaineita, mutta siinä vaiheessa ruokavaliosta oli karsittu jo niin paljon että mieli ei enää jaksanut taistella kaikkia tuulimyllyjä vastaan. Mutta jatkossa jää tämäkin purkki kauppaan.
Viimeisin yllätys
Itse en enää juo maitoa enkä oikeastaan käytä kermoja vaan olen vaihtanut kasvimaitoihin ja esimerkiksi kalakeitto meillä tehdään kirkasliemisenä (ja voilla!). Nyt jo jonkin aikaa olen kaupassa tarttunut Alpron Makeuttamattomaan mantelimaitoon siinä luulossa että tuote on sokeriton ja ok käyttää. Luettuani tuoteselosteen ja googletettuani sieltä löytyneen gellaanikumin jouduin kuitenkin pettymään. Gellaanikumi valmistetaan SOKERISTA! Jatkossa siis pähkinämaidot itse tehtynä.Tässä oli ihan muutama esimerkki ja itse en ole vielä niin perehtynyt aiheeseen ja yritänkin pysyä tietyn etäisyyden päässä etten tulisi ihan vainoharhaiseksi. Hyvä lähtökohta kuitenkin on ostaa tuotteita joiden tuoteselosteen ymmärtää. Kaikki epämääräiset lyhenteet ja termit ovat usein synonyymeja sanoille EI HYVÄKSI SINULLE, JÄTÄ KAUPPAAN, ÄLÄ SYÖ. Itse tehty on aina parasta, tietää mitä suuhunsa laittaa eikä tarvitse tehdä kompromisseja.
Järki käteen
Yhyy, jotenkin aina alkaa ahdistaa kun näitä miettii ja tuntuu että kun käy kaupassa niin käsiä sidotaan vaan enemmän ja tieto kasvattaa tuskaa. Tässä esimerkkejä siitä miten aivoni työskentelevät ohjeiden ja neuvojen viidakossa:- Syö kalaa VS lohi on väriaineilla kyllästettyä tehokasvatettua kalaa
- Juo vettä VS vesijohtovesi pitäisi puhdistaa siellä olevista haitta-aineista
- Vihermehut parantavat VS hedelmissä ja monissa vihanneksissa paljon sokeria
- Maito lisää tulehdusta, limaa ja muita ongelmia VS kaupan kasvimaidot sisältävät lisättyä sokeria tai lisäaineita
- Punainen liha lisää vatsasyövän riskiä ja on epäeettistä VS luomuliha ja riista hyviä proteiinin lähteitä ja parantavat huonoja rauta-arvoja
- Tehotuotettu broileri VS pitäisi syödä enemmän proteiinia ja luomukanaa ei vain joka kaupasta saa
- Gluteeniton VS gluteenittomissa tuotteissa usein tärkkelystä ja muita lisättyjä aineita
- Luomu VS tavallinen. Pyrin panostamaan luomuun, mutta uskon että syöty hedelmä tai vihannes on silti parempi kuin ei syöty
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti